Botox tretman

BOTOKS (BOTOX)

BOTOKS LICA I KOREKCIJA DINAMIČKIH BORA

Kozmetički botoks je prečišćeni protein, dobijen od Clostridium Botulinum bakterije. Botox deluje samo na mimične bore, a ne i na one nastale prirodnim starenjem kože ili dejstvom sunca, zato je on pravi tretman za one koji se veoma izražajno mršte, smeju, čude, ali i one koje žmirkaju. Kada se ubrizga u mišić u vrlo malim dozama botoks blokira nervne impulse tih mišića što prouzrokuje gubitak dinamičkih bora. Upotreba botoksa predstavlja jedan od najčešćih načina borbe sa borama u estetici. Efekat botoksa je vidljiv nedugo nakon zahvata. Prvi znaci i promene su vidljivi već nakon dva dana od apliciranja, a potpuni efekat je vidljiv već nakon sedam dana.

Upotreba botoksa za lice može da se prenese i na druga područja, kao što je vrat ili žlezde. Botoks će uspešno otkloniti i bore na vratu, a njegovo ubrizgavanje u predelu znojnih žlezda, smanjiće ili otkloniti pojavu znojenja u pazušnom predelu (aksilarni botoks).

Naziv Botoks (Botox) je zaštićeni znak kompanije Allergan, sa kojom Medica Life ima potpisan ugovor o saradnji i čije preparate koristi u pomenute svrhe.

Botox tretman
Botox tretman

BOTOKS
TRETMAN

KANDIDATI ZA KOREKCIJU BORA BOTOKSOM
Kandidati za botoks su najčešće pacijenti sa dinamičkim borama na čelu (horizontalne bore čela, horizontalne i vertikalne bore regije između obrva), borama u uglovima očiju (crow’s feet) i drugim borama na licu i vratu.

Prekomerno znojenje može da zagorča život. Botoks je i ovde indikovan, pa ako patite od hiperhidroze, možete s nekoliko uboda rešiti ovu brigu. Ovo je, doduše, medicinska indikacija za botoks, ali je efekat i te kako vezan i za estetiku.

NAČIN APLIKACIJE BOTOKSA
Pre intervencije precizno se odrede tačke uboda koje se nalaze direktno u borama koje su upravne na mišić koji ih prouzrokuje. Predhodno pripremljeni Botox se insulinskim iglama ubrizgava subkutano ili u sam mišić. Ova intervencija je minimalno bolna i izvodi se bez anestezije.

U našem centru ove procedure izvodi dr. Nemanja Petrović, obučen i sertifikovan od strane kompanije Allergan za apliciranje svih vrsta filera i botoks preparata. Svaki pacijent dobija lični karton, gde svaki preparat ima svoj jedinstveni broj koji se prenosi u karton klijenta koji nosi sa sobom, kako bi se pratila kompletna istorija aplikacija.

PERIOD NAKON APLIKACIJE
Ne zahteva se nikakav poseban režim. Mogu nekada da se stavljaju hladne obloge. Efekat botoksa počinje nakon 3 dana a pun efekat se postiže za 7 dana. Rezultat traje od 3 do 6 meseci. Redovnim ponavljanjem tretmana, efekat delovanja se produžava.

NEŽELJENI EFEKTI
Vrlo su retki, a mogu biti u vidu blagog hematoma, otoka, crvenila, privremene slabosti okolnih mišića, pada i opuštenosti okolne kože. Svi neželjeni efekti su prolaznog karaktera.

Postupak botox tretmana

 1. Priprema za tretman

  Nije potrebna priprema pre terapije Botoxom.

 2. Botox tretman

  Nakon konsultacija sa lekarom Botox se aplikuje na mestima gde želimo da umanjimo ili uklonimo bore (čela, oko očiju, između obrva...) ili na mestima gde želimo da umanjimo znojenje (pazušna regija).

 3. Odmah nakon tretmana

  Nakon tretmana moguća je pojava blagog crvenila i minimalnih modrica koje se povlače povlače do 7 dana, uz korišćenje heparinskih krema (Hepalapan®, Hepatrombin®) i brže, bez ostavljanja posledica.

  Ne konzumirajte veće količine alkohola 24h nakon zahvata, ne vežbajte 24h nakon zahvata, ne masirajte lice i izbegavajte kozmetičko čišćenje lica nedelju dana nakon zahvata, izbegavajte podvodno ronjenje, kao i nošenje zaštitnih kaciga za motor, ne idite na spavanje 4 sata nakon tretmana, pokušajte zaspati na leđima noć nakon tretmana, pokušajte vežbati tretirane mišiće do 4 sata nakon zahvata, dakle nastavite se smejati, mrštiti itd. Izbegavajte solarijume i saune 3 do 4 dana nakon tretmana.

 4. 3-4 dana nakon tretmana

  Botoks postiže svoj pun efekat i bore su umanjene ili potpuno uklonjene.

ČESTA PITANJA

Kada se Botox pravilno aplikuje od strane lekara, i u odgovarajućim dozama, pacijent zadržava mimiku osmeha, ali ostaje bez bora.

Kada je prisutna infekcija na mestima na koja želimo primeniti preparat i kod osoba koje su alergične na preparat ili bilo koji pomoćni sastojak preparata. Pacijenti s pojedinim neurološkim poremećajima (ALS, Myasthenia gravis ili Lambert-Eaton sindrom) imaju povećan rizik pojave ozbiljnijih neželjenih efekata.

Efekat Botoxa traje 3-4 meseca, neretko i do 6 meseci.

Noviji trend u primeni Botoxa je primena Baby Botoxa i podrazumeva aplikaciju minimalnih doza preparata čime se postiže bolja pokretljivost mimičnih mišića, a time i prirodniji izgled. Rezultati tretmana su kratkotrajniji pa se preporučuje ponavljanje na 2-3 meseca.

Najčešća neželjena dejstva su glavobolja, sindrom sličan gripu, privremeno spuštanje očnih kapaka i vrtoglavica. Mnogo ređe dolazi do pojave bolnosti lica, crvenila na mestu aplikacije i oslabljenosti mišića. Pojave se povezuju sa samom aplikacijom jer se javljaju tokom prve nedelje nakon zahvata. Sva neželjena dejstva su privremena i ne traju više od nekoliko nedelja.

Copyright © 2009-2019 MedicaLife.