NAŠI DOBRI PRIJATELJI – CVETNE ESENCIJE

 

Da li ste ikada pomislili zašto je svaki cvet tako graciozan, nežan a istovremeno snažno pripojen za tlo i siguran u svoje postojanje? Slično pitanje je sebi postavio i Edvard Bah kada je u momentima samoće u prirodi otkrio njihovu dublju snagu. Zagledavši se duboko u njihove latice shvatio je da one u sebi nose jednu specijalnu energiju koja blagotvorno utiče na ljudske emocije i da posebno boraveći u prirodi kraj njih samih balansiramo se i postajemo ono što u dubini jesmo, a krijemo od snažnih upliva modernizma.

Bah je u svojim istraživanjima otkrio 37 esencija koje potpuno mogu pokriti 37 emocija i na mentalnom, emotivnom i fizičkom nivou i jednu univerzalnu kombinaciju koja je apsolutni broj 1 u hitnim i urgentnim momentima. Pošto je lekar po struci fascinirao se kako se uz pomoć balansiranja emocija čovek može izlečiti čak i od onih upornih bolesti. Čak emociju je svrstao u deo čovekovog karatkera, pa bi izvesni karatkeri imali izvesne emocije koje bi u svojim poztivnim momentima davali sjajne talente a u negativnim disharmoniju tela.

Danas sem njegovih početnih esencija u svetu postoje čitavi brendovi novih, pa čak kod nas od skora postoje i Balkanske cvetne esencije. Njihova upotreba se širi i ljudi ih brzo zavole jer su prirodne i nežne a snažnog dejstva. Vrlo su praktične i imaju i široku upotrebu,potrebo je da budete dovoljno kreativni i da im dozvolite da vas vode.

Svaki cvet u svojoj nežnoj latici nosi jedan kod, informaciju i energiju, potpuno u skladu sa vibracijama vasione da napravi sklad u ljudskoj emociji, da isceli i pročisti i otvori potencijal onoga što čovek u sebi nosi.Svaki cvet je spreman na potpuno predavanje i stapanje sa ljudskom energijom jer svaki cvet apsolutno žudi za ljudskom pažnjom i divljenjem.

Cvetna esencija je prirodan i nežan napitak sačinjen od vode, malo akohola i ekstrata cveta, koji se ispušta prilikom procesa boravka sva tri sastojka na suncu. Tako jednostavno stvoren a tako mnogo daje. Kada dobijemo tinkturu možemo je sa samo dve kapi dalje koristiti u istom, vodi i malo alkohola, za trenutne, dugoročne ili prosto specifične potrebe.

Ljudska emocija je isto tako poput cveta,nežna a snažna i ako je zanemarena, postaje destruktivna i prlja prirodan tok ljudske dragocene energije. Svaka naša emocija teži da se izrazi, proteče kroz naše energetsko telo poput potoka ili čiste reke. Svaka teži da postane čista potpuno,potpuno u balansu i svaka ima svog para u tom veličanstvenom krugu. Depresija i radost, sreća i tuga, zabrinutost i bezbrižnost…i svaka se može spariti sa nekom drugom i načiniti novi splet i par….Naše emocije su naši učitelji, i mogu da nas vode ako ih sledimo. Voda energije koja u njima teče je beskrajno povezana sa srcem vasione, i zlatnom niti spojena sa krugom našeg srčanog centra, i pulsira i šalje signale ka svima i svemu, o nama i našim željama, mislima,namerama…Od svih ljudskih energetskih tela, emotivno telo u sebi nosi puno sećanja,ali veliku snagu da spojivši se sa mišlju postane beskrajna božanska kreacija.

Mi smo kompleksna bića i treba da sebe spoznamo u celini. Nekad nam za to putovanje treba hrabrost posebno kad želimo da uplovimo u polje emocija. Ne treba da nas preuzme strah već da ga transformišemo u neku prekrasnu emociju i dalje u kreaciju. Ljubav u celini je ono čime naše biće želi da sija.

 

Vanja Ilić

Floriterapeut