PRP terapija - Vampirski tretman

Podmlađivanje matičnim ćelijama

PRP TERAPIJA

Vaše telo u sebi poseduje moć da regeneriše i leči tkivo na svim delovima vaše kože. Matične ćelije čine to svaki dan tokom vašeg života. PRP terapija pomlađivanja, poznata je i kao tretman pomlađivanja vlastitom krvlju. To je zahvat koji koristi moć lečenja koju imaju trombociti i njihovi faktori rasta u krvi. Trombocitni faktori rasta pomažu stvaranje novog kolagena i krvnih sudova, obnavljanje i poboljšanje oštećene kože te usporavaju i poništavaju znakove starenja.

U konsultaciji sa lekarom procenjuju se potrebe svakog pojedinačnog klijenta i određuje najoptimalniji tretman ili kombinacija tretmana.
PRP terapija pomlađivanja matičnim ćelijama može se upotrebljavati za:

 • Rejuvenacija kože lica, vraćanje zategnutosti i sjaja
 • Smanjenje glabelarnih linija, odnosno bora između obrva;
 • Smanjenje bora „mrštilica“;
 • Poboljšanje izgleda bora oko očiju;
 • Smanjenje nazolabijalnih bora;
 • Smanjenje bora smejalica;
 • Tretiranje ožiljaka od akni;
 • Smanjenje bora oko usana;
 • Pomlađivanje kože na rukama i ostalim delovima tela.
Prednosti PRP terapije
PRP tretman

PRP TRETMAN

PRP tretman pomlađivanja je revolucionarna metoda pri kojoj lekar upotrebljava minimalnu količinu vaše krvi za pomlađivanje kože. PRP podrazumeva izdvajanje ćelija i proteina koji se nalaze u krvi i ubrizgavanje u kožu. Tako se pospešuje obnavljanje kože i potkožnog tkiva. Deo krvi po kojoj je metoda dobila ime je PRP (Platelet Rich Plasma) ili u prevodu – plazma bogata trombocitima. Ovim postupkom na prirodan način podstičemo regeneraciju i oporavak tkiva na licu, smanjujemo bore i poboljšavamo tonus kože na licu. U PRP-u se uz trombocite nalaze faktori rasta i vaše matične ćelije, koje nadalje stimulišu proces obnavljanja. Budući da se kod ovog tretmana koristi vaša krv, ne unose se sintetičke supstance pa ne postoji mogućnost nuspojava. Tretman je u potpunosti netoksičan, hipoalergen i ne zahteva vreme oporavka.

Zbog brzine postupka, trenutnog efekta i bez rizika od komplikacija, ova terapija je danas izuzetno popularna.

Priprema za PRP tretman
Pre samog tretmana lekar će standardnom procedurom izvaditi 8 ml vaše krvi. Bol koji osetite jednak je onom koji osećate pri klasičnom vađenju krvi. Nakon toga, lekar će posebnom tehnikom, odnosno centrifugom s velikim brojem obrtaja, odvojiti plazmu od ostalih sastojaka vaše krvi.

U našem centru ove procedure izvodi dr. Nemanja Petrović, obučen za ovu vrstu procedure.

Tok PRP tretmana
Vaše ćelije se potom ubrizgavaju u kožu gde je ona opuštena i/ili u bore. Za ubrizgavanje se koriste male igle koje su slične onima koje koristimo za aplikaciju dermalnih filera, Botoxa ili mezoterapije. Zavisno o efektu koji želimo postići, plazma se ubrizgava u površnije ili dublje slojeve kože. Prvi rezultati se vide već po prvom tretmanu, ali na temelju iskustva u primeni ove metode, preporučuju se 3 tretmana u razmaku od 12 nedelja.

Oporavak
Neposredno posle tretmana moguća je pojava crvenila, minimalnih hematoma, otoka i minimalnog bola na području koje je tretirano. Simptomi po pravilu nestaju kroz par sati, a u potpunosti za nekoliko dana. Većina pacijenata se odmah nakon tretmana vrati svojim uobičajenim aktivnostima.
Već par dana  nakon tretmana vidljivo je opšte poboljšanje u vlažnosti, strukturi i tonusu kože. Nakon tri do šest nedelja počinje razvoj novog kolagena i krvnih sudova, a u idućih tri do šest meseci dolazi do smanjenja ili potpunog nestanka linija i bora. Efekti terapije su individualni i mogu trajati između 12 meseci i dve godine. Razlika ove metode u odnosu na ostale je dugoročan efekat, ali i određeno vreme od aplikacije do ispoljavanja efekata.

Mere opreza
PRP terapija pomlađivanja matičnim ćelijama je jednostavan i siguran tretman. Obzirom da se PRP izvlači iz vaše krvi, ne postoji mogućnost prenosa bolesti, alergija ili imunoloških reakcija.
PRP terapija se ne primenjuje u slučaju disfunkcije trombocita, trombocitopenije, hemodinamske nestabilnosti, autoimunih bolesti, sepse, akutnih oboljenja, trudnoće, hronične bolesti jetre i bolesnika na antikoagulantnoj terapiji.

Postupak PRP tretmana

 1. Priprema za PRP tretman

  U okviru pripreme za tretman potrebno je da klijenti ne konzumiraju alkohol 3 dana pre procedure, kao i da unose dovoljnu količinu tečnosti, najpoželnjije vode (2 litra dnevno). Osobe koje imaju problem sa niskim trombocitima, ispod 150.000/ml, ne mogu očekivati uspešnost tretmana, jer su nosioci terapijskog efekta upravo trombociti.

 2. PRP tretman i odmah nakon PRP tretmana

  Klijentima se uzima venska krv od strane lekara, od 10-15ml zavisno od površine kože koja se tretira. Krv se centrifugira da bi izdvojili plazmu i trombocite od ostatka krvnih elemenata. Trombocitima je potrebna aktivacija, koja se vrši u epruveti, da bi bili u mogućnosti da otpuštaju faktore rasta potrebne za rejuvenaciju kože. Nakon aktivacije, trombociti i plazma se vraćaju u kožu tehnikama od strane lekara. U zavisnosti od praga bola pacijenta, primenjuje se anestezija, topikalna, injekciona ili kombinacija, sa ciljem bezbolnog tretmana.

  Odmah nakon tretmana vidljivo je crvenilo i blagi otok koji se mogu zadržati i do 24 sata od aplikacije i prolaze bez posledica. Moguća je pojava blagih modrica koje se povlače do 7 dana, uz korišćenje heparinskih krema (Hepalapan®, Hepatrombin®) i brže, bez ostavljanja posledica.

  Nikako se ne izlagati suncu u naredna tri dana bez visokog UV faktora (SPF≥ 30), ne odlaziti u solarijum.

 3. 7 dana nakon PRP tretmana

  Efekat terapije se primećuje u vidu hidriranije, zategnutije kože, najčešće opisane kao „baršunasta“ (subjektivni osećaj).

 4. Mesec dana nakon PRP tretmana

  Procesi rejuvenacije su postigli svoj efekat u vidu liftinga, hidriranosti kože, kao i ispravljanja nepravilnosti u određenom procentu (ožiljci od akni, diskoloracije...). PRP tretman je potrebno ponoviti nakon mesec dana zbog nastavka terapijskog efekta. Tretmani se primenjuju u serijama od 3-5.

ČESTA PITANJA

Plazma bogata trombocitima, deluje tako što, nakon aktivacije, trombociti oslobađaju faktore rasta koji su mnogobrojni. Faktori rasta utiču na različite procese u koži kao što su angiogeneza (stvaranje nove kapilarne mreže koja potpomaže pojačanom ishranjivanju kože), aktivaciji ćeliji fibroblasta, koje stvaraju kolagen i učestvuju u reparaciji kože.

Pošto se radi o vlastitom tkivu (krv) koje se neposredno nakon uzimanja aplikuje pod kožu, rizik od alergijske reakcije ne postoji, kao ni od oboljenja koja se prenose putem krvi. U toku tretmana se koriste sterilni instrumenti za jednokratnu upotrebu.

Osim u estetici, PRP treman se koristi i u medicinske svrhe kod zaceljivanja rana, sportskih povreda sa visokim stepenom efikasnosti (dokazano kroz niz nezavisnih studija).

Copyright © 2009-2019 MedicaLife.