fbpx
Hijaluronski fileri

HIJALURONSKI
FILERI

Fileri su hijaluronska kiselina u obliku gela, pripremljena za ubrizgavanje kroz kožu. Jednostavno rečeno, to je supstanca za punjenje bora na licu. Fileri hijaluronske kiseline se primenjuju najčešće kod izraženih nazolabijalnih bora i kod povećanja usana. Koriste se takođe i za dodavanje volumena i svežine (tonusa) koži lica i obraza. Hijaluronski fileri su idealni za sve koji žele da otklone duboke bore sa lica bez operacije. Takođe su savršeni u procedurama nadoknade volumena usana, jagodica i obraza i daju veoma dobre rezultate kod podmlađivanja kože ruku, dekoltea i vrata.

Najveći broj pacijenata kada se pomene hijaluronska kiselina, prvo pomisli na popunjavanje bora. Međutim hijaluronski fileri se danas posmatraju sa sasvim drugačijeg aspekta. Prilikom dogovora sa pacijentom o primeni filera, posmatramo lice u celini, posebno one delove koji su izgubili svoj volumen. Ideja primene hijaluronske kiseline je da se postigne izgled kakav je pacijent imao pre više godina. Dakle, reč je o sagledavanju svih aspekata i o globalnoj primeni na licu: oblikovanje kontura, dodavanjem volumena, a ne samo popunjavanje bora. Moć hijaluronskog filera je u tome što se malom količinom proizvoda može tretirati izolovana zona lica i dobiti odličan rezultat.

Zbog brzine postupka, trenutnog efekta, brzog oporavka kao i minimalnog rizika od komplikacija, ovi su postupci danas izuzetno popularni.

Hijaluronski fileri
Tretman hijaluronskim filerima

TRETMAN
FILERIMA

Nakon konsultacija sa lekarom, određuju se regije, količina i tip filera koji se aplicira klijentu. U našem centru ove procedure izvodi dr. Nemanja Petrović, Pred pacijentom se otvara kutija sa odgovarajućim filerom, gde svaki preparat ima svoj jedinstveni broj koji se prenosi u karton klijenta koji nosi sa sobom, kako bi se pratila kompletna istorija aplikacija.

Postupak traje desetak minuta, nakon čega se pacijent može vratiti svojim svakodnevnim obavezama. Mesto gde je sredstvo inicirano može biti crveno i blago otečeno neposredno nakon aplikacije. Crvenilo nestaje obično nakon nekoliko sati, a manji otok može potrajati i do nekoliko dana. Moguća je pojava minimalnih modrica.

Prvo na željenoj regiji kože postižemo anesteziju, upotrebom anestetika u obliku kreme, zatim kroz iglicu, koja ne ostavlja nikakve ožiljke, iniciramo hijaluronski filer u željeni region u sloj dermisa. Regije koje se mogu tretirati: bore na čelu, bore oko očiju, bore oko usana i marionetske bore, nazolabijalne bore, bore na vratu, modeliranje usana, modeliranje jagodica, podočnjaci.

Postupak tretmana filerima

 1. Priprema za tretman hijaluronskim filerima

  U periodu pre tretmana od pacijenata se ne zahteva posebna priprema, osim kod osoba koje imaju groznicu na usnama (kada se filer aplikuje u usne) i tada se mora sačekati da groznica prođe uz terapiju. Kada su osobe sklone (imaju herpes simplex virus) groznici, potrebna je preventivna terapija.

 2. Tretman filerima

  Konsultacijama i pregledom, lekar, u dogovoru sa klijentom, se odlučuje za najbolju tehniku kao i mesto aplikovanja hijaluronskog filera, radi postizanja željenjog efekta. Efekat aplikovanog filera je odmah primetan.

 3. Odmah nakon tretmana

  Može se očekivati minimalni otok i crvenilo (crvenilo prolazi u roku od par sati, dok otok može trajati 2-3 dana), kao i blage modrice koje se povlače povlače do 7 dana, uz korišćenje krema i brže, bez ostavljanja posledica.

  Nakon tretmana izbegavati vruće napitke, bilo kakav pritisak na mesto aplikovanja filera u naredna tri dana.

 4. Tri nedelje nakon tretmana

  Tri nedelje nakon tretmana (po potrebi i ranije) se obavlja prva kontrola i konsultacija. U ovom trenutku se može izvršiti i svaka potrebna korekcija u vidu dodavanja volumena.

ČESTA PITANJA

Efekat prvenstveno zavisi od tipa filera koji se aplicira, a zatim i od metabolizma klijenta.

Alergijska reakcija je moguća ako klijent u datom trenutku ima aktivnu infekciju. Alergijska reakcija se rešava terapijom ordiniranom od strane lekara.

Načinom rada i odabirom filera se trudimo da postignemo prirodan izgled, osveženog i odmornog lica. Kada je reč o usnama, sve zavisi od želje klijenta u konsultaciji sa lekarom.