Anticelulit tretman

Tipovi i faze u razvoju celulita

Koža se sastoji iz tri sloja: gornjeg – epidermisa, srednjeg – dermisa (u kome se nalaze folikuli dlake, lojne žlezde, krvni sudovi, nervni završeci i vezivno tkivo), i donjeg subkutanog (potkožnog) tkiva.

U subkutanom tkivu nastaje celulit. Gornji slojevi subkutane masti se jednim delom probijaju u dermis. Postoje dva tipa celulita:

  1. Prvi tip je onaj koji se vidi pod pritiskom, ili kada ukrstimo noge na našim bedrima, ili butinama i imaju ga skoro sve žene .
  2. Drugi tip je u vidu “narandžine kore”, i u ovom slučaju koža tako izgleda i u ležećem položaju.

Faze u razvoju celulita

Promene kod drugog tipa celulita „kora pomorandže“ prvenstveno obuhvataju ćelijsko tkivo kože i to naročito masno i vezivno potkožje, te krvne i limfne sudove. Sam proces celulita, brzina i količina nastanka celulita dosta je individualan, iako se po pravilu mogu razlučiti četiri osnovne faze njegovog razvoja.

Prva faza celulita

U prvoj fazi u masnim ćelijama u potkožnom tkivu dolazi do nakupljanja vode (edemi) i

masti pa one povećavaju svoj volumen. Koža iznad njih počinje da se nabira.

Druga faza celulita

U drugoj fazi, povećane masne ćelije počinju pritiskati susedne krvne i limfne sudove. Zbog toga dolazi do slabijeg snabdevanja tkiva sa kiseonikom i hranjivim materijama. To dovodi do nakupljanja toksičnih materija koje, otežani krvotok, ne može eliminisati. Zastoj u krvotoku dovodi do izlaska tečnosti velikih molekula šećera iz sudova. To povlači još više tečnosti iz cirkulaciji.

Treća faza celulita

U trećoj fazi opaža se otvrdnuće i zadebljanje vezivnih kolagenih vlakana oko grozdova masnog tkiva. Broj elastičnih vlakana se smanjuje, a koža na tim predelima postaje tanja. U ovoj fazi uvećani masni grozdovi još više pritiskaju dubinski sloj kože(krzno) i celulit postaje vidljiv spolja (poput pomorandžine kore).

Četvrta faza celulita

Za četvrtu fazu (sklerozna faza) je značajno da se mogu opipati čvrsti čvorići. Ovi čvorovi su izazvani umnožavanjem i skupljanjem vezivnog tkiva koji razdvaja masne grozdove(crne vertikalne linije na slici) pri čemu se grozdovi neprekidno uvečavaju U toj fazi u celulitom obuhvaćenim područjima česte su i bolne upale potkožnog masnog i vezivnog tkiva (aseptična upala). Ovaj oblik se naziva i tvrdi celulit. Ponekad kod dobro uvežbanih i mlađih osoba koža izgleda zategnuto i daje privid odsustva pomorandzine kore., ali sa starenjem situacija se značajno pogoršava.