Anticelulit tretman

Opšte o celulitu

Celulit je promenjeno masno tkivo koje se nakuplja na određenim delovima ženskog tela (ruke, leđa, stražnjica, trbuh, bedra i kolena). Uzrok celulita može biti i genetski, ali najveću odgovornost ipak ima ženski hormon estrogen. Celulit uzrokuje nakupljanje i zadržavanje suvišnih masnoća koje se mogu javiti od puberteta do klimaksa. Za uklanjanje celulita treba mnogo više truda i kombinacije ishrane, vežbanja i kozmetičkih tretmana.

Celulit koji dobijemo uz debljanje, bez obzira na to je li ono sporo ili brzo, vrlo se lako uklanja. Jedino ne smemo celulitu dopustiti da se „ukoreni“. Uz pomoć pravilne ishrane, sporta i kozmetičkih klasičnih tretmana kod takvog ćemo celulita vrlo brzo dobiti dobre rezultate.                                      

Celulit može nastati naglo, tj. mi ga vidimo odjednom, a uzrok može biti debljanje jer se organizam od nekih materija brani tako da prikuplja i akumulira energiju. Stoga izgladnjivanjem ne dobijamo nikakve rezultate, a sve to pospešuje i stres.

Pored navedenih faktora za celulit, pušenje je vrlo važan štetni faktor u nastanku celulita, jer smanjuje oksidacione procese u organizmu, smanjuje snabdevanje ćelija neophodnim kiseonikom, a oštećujući krvne sudove smanjuje i snabdevanje ćelija hranjivim supstancama te dovodi do pojačanog stvaranja slobodnih radikala u tkivu.

Stručnjaci upozoravaju kako su najveći krivci za nastanak celulita i smanjenje kretanja, prekomerni unos kalorija hranom, otežana cirkulacija, stres, pušenje… sve ono što nam je moderni ritam života nametnuo kao svakodnevicu. Porazno je da se zbog stresnog načina života celulit sve više pojavljuje i kod vrlo mladih devojaka. Svaka žena sanja o telu bez viška kilograma i celulita.

Ukratko: možemo slobodno reći da je celulit vidljiv znak starenja kože kao  posledica usporenog metabolizma. Stoga borba protiv celulita mora biti temeljna, uporna (upornija od njegovog pojavljivanja) i suštinska. Najbolje je kombinovati vežbanje, zdravu ishranu i ciljane kozmetičke terapije, ali i pripazitii na visoke potpetice ili pretesnu gardarobu koja sprečava normalnu cirkulaciju tela.