Masaža je jedan od najstarijih i najjednostavnijih načina lečenja.Ime joj potiče od arapske reči “MASSA”, što znači-dodir. Dodir je suština i osnova masaže. Dodir znači vezu, odnos sa onim sto je izvan nas. Za čoveka je dodir od bitne važnosti jer pruža sigurnost, toplinu, zadovoljstvo, ugodnost i vraća životnu snagu. Dodir nam govori da nismo sami. Dodir je govor kojim se instinktivno služimo da iskažemo naša osećanja, da pokažemo drugima da ih cenimo, volimo i želimo.

Masaža je poznata od kada je čoveka i veka. Spominje se u svim kulturama od Indije, Grčke, Kine, Egipta i Rima, pa sve do Bliskog istoka. Koreni masaže potiču od istočno kineske kulture koja je pre 4700 godina, koristila masažu za ublažavanje bola nastalog od teškog fizičkog posla. U tradicionalnoj kineskoj medicini postoji specifična vrsta masaže poznata kao REFLEKSOLOGIJA, koja se zasniva na refleksnim tačkama na stopalima i šakama i primenjuje se i danas.

Još pre 5000 godina u grobnicama Starih Egipćana pronadjeni su crteži koji opisuju masažu stopala. U starom Egiptu je takodje razvijen poseban sistem masaže – tzv. “VENTUZE”, koji se koristi i danas. SHIATSU je vrsta masaže koja se koristi više od 1500 godina u Japanu. U tradicionalnoj indijskoj medicini postoji vrsta masaže, poznata kao AYURVEDA, koja se praktikovala i praktikuje uz upotrebu različitih aromatičnih ulja (Aromaterapija). U staroj Grčkoj i Rimu masaža je bila jedan od glavnih načina lečenja i otklanjanja bola. Julije Cezar je koristio masažu, radi ublažavanja nervne napetosti.

Prvi pisani dokumenti u Evropi datiraji sa početka 19. veka. U zapadnoj medicini najpoznatija je ŠVEDSKA tehnika masaže. Ona se vezuje za ime švedskog lekara, dr.Per Henrika Linga, tvorca Švedske masaže. Doktor Ling je preuzeo tehnike tradicionalne masaže Kine, Indije, Egipta, Grčke i Rima i na osnovu vlastitog znanja anatomije i fiziologije prilagodio je masažu potrebama savremenog čoveka.

Koreni zapadnog tipa masaže nalaze se u anatomiji i fiziologiji. U čovekovom organizmu ništa ne funkcioniše odvojeno i samostalno, već je sve usko medjusobno povezano. Postoji niz pozitivnih efekata koji utiču na celokupno zdravstveno stanje.

Prilikom masaže nadražuju se receptori na koži i potkožnom tkivu, kao efekat mehaničkog delovanja, a isto tako se indirektnim delovanjem, odnosno refleksnim putevima, utiče na budjenje celog organizma. To znači da masaža odlično deluje na naše zdravlje i raspoloženje:

  • poboljšava i ubrzava krvotok i limfotok,
  • poboljšava elastičnost i regeneraciju kože,
  • opušta mišiće,
  • usporava i produbljuje disanje,
  • podstiče probavu,
  • ubrzava metabolizam,
  • pospešuje izbacivanje štetnih materija iz organizma,
  • smanjuje bol i napetost,
  • deluje na unutrašnje organe.