Šta su u stvari limfni sistem i limfa?

Limfni sistem je dodatni put kojim tečnost iz međjućelijskog prostora može oticati u krv. Najvažnije je da limfni sudovi iz tkivnih prostora mogu odnositi belančevine i velike čestice, koje se ne mogu ukloniti direktnom apsorpcijom u kapilarnu krv. To ukljanjanje belančevina iz tkivnih prostora izuzetno je važna funkcija, bez koje bismo umrli za 24 sata! Limfni je sistem jedan od glavnih puteva kojim se hranljive materije(naročito masti) apsorbuju iz digestivnog sistema. Konačno, dok limfa prolazi kroz limfne čvorove, uklanjaju se i uništavaju bakterije i druge štetne čestice, koje su dospele u limfu, a sami limfni čvorovi igraju presudnu ulogu kada je u pitanju ukupan imunitet organizma, jer se u njima stvaraju ćelije imunog sistema.

Limfa je bezbojna tečnost koja se sastoji od plazme i belih krvnih ćelija.

Nastaje kao proizvod ćelijskog metabolizma koji se putem limfnih sudova i limfnih žlezda prenosi dalje u krvotok, te se tako, između ostalog, preko bubrega izlučuju štetni sastojci.

Zastoj limfe?

Limfni sudovi  su vrlo tanki a za pritisak koji gura tečnost prema srcu koriste energiju rada mišića, pulsaciju arterija i pritisak na telo predmetima izvan tela.

U nekim slučajevima može doći do većeg ili manjeg zastoja u proticanju limfe.

Manji zastoj limfe događa se svakodnevno, pri dužem stajanju zbog sile gravitacije.

Veći i kompleksniji zastoji limfe događaju se nakon nekih operativnih zahvata i/ili bolesti. Karakterišu se velikim i jasno vidljivim otokom na ekstremitetima, tvrdim na dodir.

Kakva je veza izmedju zastoja limfe, debljine i celulita?

Dok krvni sudovi regulišu protok krvi samostalno(skupljaju se i šire u zavisnosti od trenutnih potreba tkiva kroz koje prolaze) limfni sistem nema tu sposobnost i u idealnim uslovima organizmu to i ne treba! Medjutim, povećan pritisak na kapilare uzrokovan masnim naslagama i/ili dugotrajnim sedenjem,  povećava  propustljivost kapilara i povećava količinu međućelijske tečnosti u tkivu, koja se uz uobičajeni limfni protok(za novonastale uslove nedovoljan), zadržava u vidu otoka, koji dodatno pritiska krvne sudove, pa su oni još propustljiviji, a pritisak na vezivo čini vezivna vlakna debljim te tako započinje začarani krug čiji je konačan ishod celulit!

Šta je limfna drenaža?

Limfna drenaža je vrlo učinkovita metoda kojom poboljšavamo mikrocirkulaciju, stimulišemo metabolizam i limfni sistem te ubrzavamo izlučivanje otpadnih materija. Debljina i celulit su poseban medicinski i kozmetski problem savremenog sveta koji se uz sve ostale metode uspešno tretiraju i limfnom drenažom. Tim postupkom pokušava se ukloniti višak tečnosti iz tkiva što je prvi korak u borbi protiv celulita. Limfna drenaža povoljno utiče i na izgled kože.

U slučaju tretmana debljine i celulita uz limfnu drenažu potrebno je prilagoditi ishranu i ustanoviti sistem svakodnevnog vežbanja kako bi se smanjila količina masnog tkiva, a povećala mišićna masa što omogućava normalan i stalan protok limfe bez ograničenja. Dakle, limfna drenaža je velika pomoć u medicinskom i kozmetskom tretmanu niza poremećaja drenaže limfe uz ostale fizikalne i dijetetske postupke.

Limfna drenaža može se provoditi manuelno ili uz pomoć posebnih aparata.

Limfna drenaža provodi se u seansama od po sat vremena (retko kada u dužim vremenskim intervalima). U ciklusu tretmana potrebno ju je provoditi svaki dan, a kod ozbiljnijih zastoja limfe čak i dva puta dnevno. Uz limfnu drenažu dobro je  uključiti i druge metode poticanja cirkulacije(elektrostimulacija). Naravno, sve to mora biti prilagođeno uzroku zastoja limfe.

Cenovnik pogledajte ovde.