Detoksikacija organizma se odnosi na određeni metabolički put, aktivan  u celom ljudskom telu, koji obrađuje neželjene hemikalije za eliminaciju. Ovaj put uključuje niz enzimskih reakcija koje neutrališu i rastvaraju toksine i transportuju ih iz organa, poput jetre i bubrega, tako da se mogu izlučiti iz tela.

Detoksikacija je važna, ali moramo imati u vidu mnoge besmislice na koje danas nailazimo.

Stalno smo izloženi uticaju toksina, posebno ako živimo u blizini zagađenog područja, jedemo lošiju hranu, pijemo nefiltriranu vodu, ili smo često u vlažnom prostoru. Organizam takođe proizvodi toksine koji se moraju izbaciti iz tela, što se pogoršava ako imate digestivnih problema, problema sa sinusima, stalno ste pod stresom, ne spavate dovoljno, fizički ste iscrpljeni ili se oporavljate od operacije.

Možete proceniti kako Vaš detoks sistem radi po energiji koju imate kada ustanete. Da li postoji išta gore nego kada ustanete, a osećate se kao da niste spavali cele noći?

Postoje četiri osnovna sistema za otklanjanje toksina iz organizma, i oni moraju biti usklađeni i funkcionisati zajedno. Tu spada:

 • odlaganje ćelijskog otpada, posebno mlečne kiseline
 • uklanjanje većih toksina kroz limfu
 • obrada toksina u jetri (većina toksina odlazi u žuč, a zatim u digestivni trakt, odakle se i izbacuje iz organizma; neki toksini se izbacuju i putem urina)
 • u digestivnom traktu se toksini konačno izbacuju iz organizma

Detoksikacija ustvari znači čišćenje krvi. To se radi uklanjanjem nečistoća iz krvi u jetri, gde se toksini obrađiju za izbacivanje iz organizma. Telo takođe eliminiše toksine kroz bubrege, creva, limfu i kožu. Međutim, kada je sistem ugrožen, toksini se ne filtriraju na odgovarajući način i to utiče na svaku ćeliju u telu.

Za početak detoksikaciju počnite tako što ćete eliminisati ili smanjiti unos cigareta, alkohola, kafe, sećera i masti. Smanjite upotrebu hemikalija, dobro bi bilo da i preparate za ličnu higijenu zamenite prirodnom kozmetikom.

Ne zaboravite da sve detoks dijete čiste Vaš organizam samo dok ih koristite. Nakon toga organizam je ponovo izložen dejstvu toksina. Zato je najbolje svakodnevno koristitit namirnice koje pomažu detoksikaciji i biti umeren u svemu.

Svakodnevno možete „čistiti“ svoje telo ako se pridržavate određenih životnih navika:

 • Jedite dosta vlakana, uključujući smeđ pirinač, organski sveže voće i povrće. Cvekla, rotkvice, brokili, artičoke, kupus su odlične namirnice za detoksikaciju.
 • Očistite i zaštitite jetru konzumirajući biljke kao što su koren maslačka, čičak,  silimarin i pijte zeleni čaj. A takođe je delotvoran čaj od koprive.
 • Uzimajte vitamin C koji pomaže stvaranju glutationa, jedinjenje jetre koje odnosi toksine. Odličan je ritual da započnete dan sveže ceđenim sokom od limuna i narandže.
 • Pijte najmanje 2l vode dnevno.
 • Smanjite stres razmišljajući pozitivno. Znamo da to u početku može biti teško, ali pokušajte i rezultati neće izostati.
 • Koristite hidroterapiju. Tuširajte se 5 minuta toplom vodom, posebno u predelu vrata. Zatim hladnom vodom tridesetak sekunti. Ovaj postupak ponovite tri puta, a nakon toga se odmorite pola sata.
 • Idite u saunu kada ste u mogućnosti. Višak toksina lako će biti izbačen iz organizma evaporacijom znoja.
 • Vežbajte. Bilo koji vid fizičke aktivnosti odličan je za detoksikaciju organizma. Za koji god vid rekreacije da se odlučite, svakako će prijati Vašem organizmu.
 • S obzirom da se toksini izbacuju i putevima limfnog sistema usporen rad limfe može predstavljati problem. Masaža, tj limfna drenaža će pokrenuti rad limfe i cirkulacije i na taj način pomoći organizmu da se reši toksina.