Akne su hronični zapaljenski proces koji zahvata lojne žlezde i folikul dlake. Obično se javljaju kod masne i seboreično-masne kože. Možete na različite načine tretirati ovaj problem, izbor kozmetike je danas zaista ogroman. Za teži oblik akni trebalo bi se konsultovati sa dermatologom ili kozmetičarem. Pored kozmetike koju koristite, mnogo Vam mogu pomoći male promene u svakodnevnoj rutini.

  • Naspavajte se:

Nedostatak sna prouzrokuje stres. Možda to ranije niste povezali sa aknama, ali „stres povećava proizvodnju glukokortikoida, što može dovesti do poremećaja u strukturi i funkciji kože“ navodi Sonia Badreshia-Bansal, dermatolog u Danvilu.

  • Ishrana:

Određena hrana uzrokuje nagli porast šećera u krvi što utiče na nivo insulina. Previše insulina u krvi može izazvati promene u telu koje dalje utiču na skupljanje pora. Takođe može doći do povećanog lučenja lojnih žlezda. Zato napravite male promene u ishrani. Za doručak konzumirajte više integralnih žitarica, mahunarki, povrća, a smanjite unos testenine, belog pirinča, belog hleba i šećera.

  • Vežbajte:

Fizička aktivnost smanjuje stres, poboljšava cirkulaciju i na taj način više kiseonika dolazi di ćelijakože, a odnosi istrošene ćelije. Znoj od vežbanja može iritirati kožu, pa je važno voditi računa o higijeni nakon treninga.

  • Voda:

Povećan unos vode je sjajan način da se  oslobodimo toksina i hidriramo kožu „iznutra“.

  • Zaštitni faktor:

Jako Sunce može pogoršati stanje akni i izazvati fleke. Boravak na suncu bez zaštitnog faktora povećava rizik od raka kože.  Koristite kremu sa zaštitnim faktorom kada ste napolju. Za problematičnu kožu sa aknama najbolje je koristiti nekomedogene kreme, koje ne zatvaraju pore na koži.

  • Čišćenje lica:

Koža lica se najbrže masti. Šminka, smog, prašina, prljavština se svakodnevno skupljaju u porama na licu, što izaziva pojavu mitisera i bubuljica. Važno je ujutru i uveče očistiti lice nežno i pažljivo. Najbolje je izabrati nekomedogene proizvode.

  • Piling:

Problem sa aknama najčešće nastaje zbog povećanog lučenja lojne žlezde. No, i smanjeno lučenje lojne žlezde može dovseti do problema. Suva koža ima sitne pukotine u kojima se bakterije mogu zadržati. Preterano perutanje kože može začepiti njene pore.

Preporučuje se piling za lice, koji možete raiti jednom do dva puta nedeljno, zavisi od toga koliko je piling grub. Nakon pilinga obavezno hidrirajte kožu odgovarajućom kremom.

Koristite sredstva za čišćenje lica za kožu sklonu aknama . Ne koristite previše agresivne preparate, oni mogu dodatno iziritirati kožu. Teška šminka može zatvoriti pore, pa se preporučuje da i ona bude nekomedogena.

Akne mogu ostaviti ožiljke i oštećenja na koži. Naravno, i za taj problem postoji rešenje.

  • Kortizon i kreme za izbeljivanje

Ako je ožiljak crven i natečen koristi se krema sa kortizonom. Ćelije kože apsorbuju kortizon i otok se smanjuje. Za tamnije ožiljke potražute preparate sa  kojičnom kiselinom (prirodni izbeljivač dobijen iz ekstrakta pečurke), arbutinom ili uva ekstraktom,  vitaminom C (askorbinska kiselina). To su odlični sastojci koji će Vam pomoći sa ožiljcima. Naravno, treba biti oprezan i koristiti kreme po naloženom uputstvu.

  • Kozmetički tretmani

Ako ne možete da se rešite akni ili ožiljaka trebalo bi da posetite dermatologa ili koznetičara i isprobate neki od efikasnih tretmana u borbi protiv akni i ožiljaka. Najčešće se preporučuju IPL tretmani i hemijski pilinzi.

Kod problematične kože sklone aknama ključno je imati strpljenja i biti uporan. Potrebno je dosta vremena izlečiti kožu. Ipak ni jedan problem ne nestaje preko noći.