Šest brzih i lakih saveta za negu suve kože

 

Kada imate suvu, problematičnu kožu koja svrbi želite najbrže rešenje. Način oporavka kože ne zavisi samo od kozmetike koju koristite, već i od načina na koji je čistite, spoljašnjih uticaja , pa čak i od odeće koju nosite.

Isprobajte 6 lakih saveta da umirite svoju kožu.

 

1. Toplo da, vrelo NE

Ukoliko volite vreo tuš to baš i nije dobra ideja za suvu kožu- navode dermatolozi. Problem je u tome što vreo tuš skida prirodna ulja koja štite našu kožu, čuvaju vlažnost i mekoću kože. Zato bi bilo idealno smanjiti temperaturu vode. Stručnjaci savetuju da tuširanje/ kupanje ne traje duže od pet do deset minuta. Nakon toga je potrebno nežno sušiti i hidrirati kožu.

 

2. Nežno čišćenje kože

Najbolja opcija je korišćenje nežnih sapuna bez mirisa. Proizvodi sa mirisom i antibakterijskim sastojcima mogu biti previše grubi za Vašu kožu. Možete razmotriti i sapune, kupke koji sadrže ceramide. Ceramidi su masni molekuli koji stvaraju zaštitni sloj na koži i pomažu joj da ostane hidrirana. Neki proizvodi sadrže sintetičke ceramide da bi nadoknadili prirodne koja koža gubi starenjem. Nemojte preterivati sa pilinzima ili tonicima na bazi alkohola koji dodatno isušuju kožu. Izbegavajte jake i grube pilinge.

 

3. Brijanje

Brijanje može štetiti suvoj koži. Kada brijate neželjene dlačice takođe uklanjate i prirodna ulja kože. Najidealnije vreme za brijanje je nakon tuširanja, navode dermatolozi. Dlake su tada mekše što olakšava brijanje. Uvek koristite gel i penu za brijanje i brijačem pređite u pravcu rasta dlake da bi zaštitili kožu. Postarajte se da je brijač oštar. Brijač sa dve oštrice može dodatno iritirati kožu. Brijače menjajte često. Ako koristite stariji brijač dezinfikujte ga alkoholom.

 

4. Zaštita

Sunce je jedan od glavnih razloga suve i grube kože, kao i pojave bora. Štetu možete sprečiti tako što ćete cele godine koristiti zaštitni faktor (preporučuje se SPF 30) i naravno adekvatnom garderobom. Kada je hladno oblačite se slojevito, kako biste sprečili pregrejavanje i prekomerno znojenje što takođe može iritirati kožu. Da biste zimi sprečili ispucale i suve usne koristite balzam za usne sa SPF 15 i koliko god je moguće zaštitite se šalom. Leti nosite laganu, širu odeću, sa dugim rukavim od prirodnih materijala i šešir koji će Vas dodatno zaštititi.

 

5. Pratite pravila hidratacije

Vašu kožu mogu umiriti i najprostiji preparati za hidrataciju. Vazelin može biti odličan hidrirajući preparat ili možete koristiti ulja, kreme i losione. Odličnu hidrataciju pružiće Vam preparati na bazi shea- putera, ceramida, stearinske kiseline i glicerina. To su sastojci koji će pomoći u jačanju zaštitnog sloja kože. Mada, za koji god preparat da se odlučite pravilna konzumacija i rutina dovešće do boljeg efekta. Idealno bi bilo koristiti kremu sa SPF 30 radi dodatne zaštite od Sunca.

 

6. Vlažnost vazduha

Hladan, suv vazduh je čest uzrok suve, iziritirane kože. Grejanje u kući ili poslovnom prostoru utiče i na vlažnost vazduha, te i to dodatno iritira kožu. Da biste to nadoknadili koristite ovlaživač vazduha u prostorijama u kojima boravite. Vlažnost vazduha bi trebalo da bude 50% u zatvorenim prostorijama.